10 Eylül 2008

Radikal Gaztesi St. Tropez Röportajı

St. Tropez'e Türkiye'yi temsilen katılacağımız haberi, ulusal ve sektörel basında geniş yer alıyor. Radikal Gazetesi de, bizlerden röportaj alan gazetelerden. Yanıtlar ekibimizden Rıdvan Övünç tarafından kaleme alındı. Aktarıyoruz:

Öncelikle tebrikler ve St. Tropez için başarılar diyelim. Bize M.A.T. 12’nin hikayesini anlatır mısınız? Hayli başarılı işler çıkarmış bir tekne ve ekip söz konusu… Bu ekip nasıl bir araya geldi, hatta böyle bir niyet nasıl oluştu ve ne zaman, nasıl organize oldunuz? Ne zaman yarışmaya başladınız? Şimdiye kadar aldığınız dereceleri yazar mısınız?

Öncelikle M.A.T. 12'nin yerli üretim bir tekne olduğunu söyleyerek başlamak isteriz. Teknenin imalatçısı M.A.T. tersanesinin ortakları da Toka Yelken Ekibinin içinde yer alıyor. M.A.T. 12 IRC yarış sınıflarında başarılı olmak üzere tasarlanmış bir tekne, hem gezi hem de yarış teknesi olarak kullanılabilecek donanıma sahip olmasının yanında asıl hedefinin yelkenli yat yarışları olduğu söylenebilir. Tüm bu bilgiler birleştirildiğinde ekibin kuruluş amacının öncelikle teknenin yarış performansını kanıtlamak olduğu da söylenebilir. Bunun yanında tabi ki ekip üyelerinin yelken sporuna olan tutkularını da yabana atmamak gerekir.



Toka Yelken Ekibinin çekirdeği daha teknenin imalatına başlanmadan oluşmuş ve ekibin kalan kısmı ise 2007 yılının sonlarına doğru tekne suya inmeden şekillenmişti. Ekibin oluşumunun esası, kazanmaya odaklı profesyonel bir ekip olmaktan çok, dostluk ve sporun gücünü ve inancını kullanan bir sinerjiye sahip olmasıdır. Uzun lafın kısası ekibin pek çoğu uzun zamandır birbirini tanıyan ve birbirine güvenen arkadaşların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Ekibimizin yarısı zaten uzun yıllardır yat yarışları ve yelken sporu içinde olan kişilerdi, yeni gelenler de bu sporu sevmiş, öğrenmeye hevesli ve çalışkan arkadaşlarımızdı. Sezon başlamadan önce ve sezon boyunca yapılan antrenmanlarla ekip kısa zamanda birlikte hareket edebilme refleksini ve bugünkü uyumunu kazandı.

Ekibimiz ilk yarış sezonuna 2008 yılının başında BAYK (Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü)’nün kış trofesi ile başladı. Bu trofedeki tüm yarışları birinci bitirerek aynı zamanda trofe tarihinde önemli bir başarıya imza attı. Toka Yelken Ekibi ve M.A.T. 12 daha sonra İstanbul’a geldi. İstanbul’da sırasıyla, “Shop&Miles Bosphorus Cup”, “TAYK-Marmara Kupası”, “Naviga-Sadun Boro Kupası” yarışlarına katıldı. “Büyük Yarış” ile birlikte tekrar güneye inen Toka Türkiye’deki 2008 sezonu “Shop&Miles-Turgut Reis Cup” yarışı ile tamamladı. Toka Ekibi ve M.A.T. 12 bu yıl katıldığı 13 yarışta 10 birincilik ve 1 ikincilik kazandı.

Bizim için bu yılın son yarışı Garanti Bankası sponsorluğu ile katılıma hakkı kazandığımız 27 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında Fransa’da yapılacak “Les Voiles de Saint Tropez 2008” olacak.


Grubun ve teknenin adına nasıl karar verdiniz?

Yeni oluşumlara isim bulmak ne denli zordur bilirsiniz. Başlangıçta isimlerin baş harfleriyle başlar, türlü kelime/anlam oyunlarıyla sürer ve sonunda hiç beklemediğiniz bir sonuçla karşılaşırsınız. Başlangıçta biz de bu süreci yaşadık, yüzlerce sözcük arasında sıkışıp kaldık. Sonunda denizcilik terimlerini tararken bir anda Toka’da karar kıldık. Söylediğimiz gibi bizim ekibimiz eski arkadaşların bir araya gelmesi ve onların yelkene olan tutkusu ile birbirine bağlanmış bir ekip, toka sözcüğünün denizcilikteki ve günlük yaşamdaki anlamının çağrıştırdığı gibi.

Teknenin ismine gelince, bugüne dek pek çok M.A.T. sahibi, teknelerine içinde –mat- hecesinin geçtiği isimler koydular (Matador, ŞahMat gibi). Biz de isim ararken önceliği bu geleneğe vermeden edemedik ve sonunda aslında teknenin modelinin de ismi olan M.A.T. 12 de karar kıldık.


Herkes İzmir’de mi yaşıyor? Çalışmalarınızı nasıl organize ediyorsunuz ve ne sıklıkta çalışıyorsunuz?

Hayır, herkes İzmir’de yaşamıyor. İzmir, İstanbul, Çeşme ve Datça’da yaşayanlardan kurulu bir ekibiz. Sezon öncesi antrenmanlarımızı İzmir’de gerçekleştirmiştik. Sezon içinde de yarışların olacağı yerlerde 1-2 gün önceden toplanıp antrenman yapıyoruz. Aslında sadece antrenman yapmıyoruz, tekneyi yarışa birlikte hazırlıyoruz, birlikte vakit geçiriyoruz, galiba başarının sırlarından birisi de bu.


Ekipte teknenin yapımında yer almış kişiler var sanırım. Teknenin üretim öyküsünü ve özelliklerini anlatır mısınız?

M.A.T. 12 İzmir’deki M.A.T. tersanesinde imal edildi. Teknenin üreticilerinden Ali, Alp ve Cem Somer kardeşler de Toka ekibinde yer alıyor.

M.A.T. 12’nin tasarımı İngiliz Mark Mills’e ait. IRC yarış sınıfını çok iyi bilmesi ve estetik olarak güncelliğini kaybetmeyen, yalın tasarımlar yapabiliyor olması, Mills’in seçilmesindeki en önemli nedenler olmuştur. M.A.T. 12’nin mimarisi tüm hava koşullarında yüksek performans verecek şekilde tasarlanmıştır. Hafif havalar için dar ve hafif bir gövdeye, sert havalar içinse bu hafif gövdeyi dengeleyebilecek oldukça ağır ve derin bir torpilli salmaya sahiptir. Teknenin boyu 12,45 m, eni 3,75 m, su çekimi 2,55 m.dir. Tekne donanımına göre küçük farklılıklar gösterse de yaklaşık 7.000 kg ağırlığındadır.

İlk M.A.T. 12, 2006 yılında üretildi. Aynı yıl içinde biri yurtiçi ve biri yurtdışında olmak üzere 2 adet suya indi, 2007 yılında da bizim yarıştığımız M.A.T. 12. 2008 yılında da biri İstanbul’a, diğeri Hollanda’ya olmak üzere 2 adet daha teslim ediliyor.


St. Tropez’deki yarışa daha önce hiç Türkiyeli takım katılmamış sanırım. Bu yarışın yelken dünyası ve sizin için önemi nedir? Ve nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Program takvimi nedir?

Bizim bildiğimiz kadarıyla da bu yarışa Türkiye’den henüz hiçbir yat katılmamış.

Yarışın tam adı “Les Voiles de Saint Tropez 2008”, her yıl farklı sınıflarda pek çok ülkeden yaklaşık 300 tekne katılıyor. Katılım bu sene de çok yoğun olacak gibi görünüyor, öyle ki St. Tropez ve yakın çevresindeki marinalarda yer bulmakta oldukça zorlandık. Avrupa’daki en önemli sezon kapanış yarışlarından birisi. Klasik yatlardan, en hızlı modern tasarımlara dek pek çok tekne kendi sınıfında yarışacak.

Biz de IRC2 sınıfında yer alacağız. Diğer katılımcıların listesine tam olarak ulaşamadığımız için rakiplerimiz hakkında fazla bir bilgimiz yok. Biraz klasik olacak ama elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza inanıyoruz, çünkü bu yarışa büyük önem veriyoruz. Ekibimizin ilk yurtdışı deneyimi, teknemizi yaklaşık 1300 millik bir yolculuk sonrası Fransa’ya götürdük, sponsorumuz Garanti Bankası ve organizatörümüz ORG Sports haftalardır organizasyon için yoğun çalışıyor, bütün bunlar bizi yarışa daha da motive ediyor.

Takvime gelince M.A.T. 12 Türkiye’den 10 Eylül de ayrıldı. Takımdan 2 arkadaşımız, bu transferi gerçekleştiriyor. Ekibin kalan kısmı 25 Eylül’de Fransa’ya uçacak. Yarışın ilan edilen tarihleri 27 Eylül-5 Ekim 2008. Yarış sonrasında teknemiz tekrar deniz yoluyla Türkiye’ye dönecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder