8 Haziran 2008

Selim Kakış gözüyle 2008 Marmara Adası Yarışı


M.A.T. 12 suya indikten sonra, başarılı bir kış sezonunu Bodrum’da sonlandırdık. IRC rating düzeneği için özel olarak tasarlanmış ve Türkiye’de imal edilmiş teknemiz ile İstanbul’a daha yarışçı ekipler ile yarışmak, Türk yat yarışçılığına teknemiz ve ekibimizle değişik bir boyut kazandırmak için geldik. Mayıs ayı ortasından beridir İstanbul’dayız ve Deniz Kuvvetleri Kupası Yat Yarışları ile birlikte tekrar Güneye inmeyi düşünüyoruz. Bu süre zarfında İstanbul’da bazı yarışlara katılmayı planlıyoruz. Teknemizin bugüne kadar ortaya koyduğu performanstan çok memnunuz ve bunu ekip olarak daha da artırmak üzere çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor. Şimdiye kadar kazandığımız başarılar da çalışmalarımızın doğru yönde olduğunu, kazanılanların şans eseri olmadığını kanıtlıyor.



Marmara Adası Yarışı, yeni ekibimiz ve teknemiz ile 100 deniz mili üzerindeki ilk yarış olması dolayısıyla oldukça önemli bir yarıştı.

Yarış, 7 Haziran Cumartesi sabah 10’da Ataköy Marina önünden 5 knot civarında Kuzey istikametinden esen rüzgar ile başladı. Başlangıçta başa baş mücadele eden tekneler, daha sonra rüzgar yön ve şiddetine göre Marmara Denizinin tercih ettikleri mevkilerine dağıldılar. Yarış filosu gecenin ilerleyen saatlerinde Asmalı Ada (dönüş notası) yakınlarında bir araya geldi. Bu noktaya kadar çeşitli yönlerden esen rüzgar ortalama 5 knot civarındaydı.

Yarışın başından itibaren durumumuz hedeflediğimiz pozisyonda gözükmese de uyguladığımız stratejinin doğruluğu ada dönüşünde ortaya çıktı. Adayı birçok rakibimizi geride bırakarak 2. döndük, hatta birinci dönen tekneyi düzeltilmiş zaman açısından geride bıraktık. Ada dönülürken rüzgar oldukça azalarak 3 knot civarına kadar indi. Rüzgar yetersizliği nedeniyle Yarış Komitesi tarafından kısaltılan parkurun bitiş noktası olan Marmara Ereğlisi’ne doğru tek kontra zaman zaman 6-7 knotlara kadar yükselen rüzgar ile yaklaştık. Ancak bitiş noktasına hesaplarımıza göre 1 saat mesafede iken rüzgar tekrar azaldı, böylece süratimiz düştü ve varış süremiz artmış oldu. Bunu da yarışın kaderini belirleyen zaman olarak görüyoruz.

Bu uzun soluklu yarışta da görüldüğü gibi, uzun yarış süresinde birçok şey değişebiliyor. 1.liği hedeflediysek de, az farkla 2. olduk. Ekip olarak kazandığımız bu başarıdan memnunuz.

Yarışlarımızın uluslararası standartlarda gerçekleşmesini sağlayan sponsorlara, yarış organizatörlerine, bu yarış ve yarışların gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Özellikle de Selim Kakış olarak teknemizi Türkiye de imal eden, hatta Türkiye’den yurt dışına satılan ilk IRC yarış yatlarına imza atan M.A.T. firması sahipleri Cem ve Alp Somer kardeşleri de Türk yelkenciliğine büyük katkılarından dolayı kutluyorum.

Selim Kakış
M.A.T. 12 Dümencisi

< Rıdvan'ın günlüğü. >

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder