23 Mayıs 2013

MATmazel TCC


Teknemiz MATmazel'in IRC sertifikası BAYK 2013 Kış Trofesi başından beri bir dizi değişikliğe uğradı. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bir açıklama yayınlıyoruz.



M.A.T. 1245/MATmazel, 2008 yapımı bir M.A.T. 12'nin geliştirilmiş şeklidir.  M.A.T. 12 gövdesine daha hafif bir salma ve daha ağır bir torpil eklendi, dümen palası yeniden tasarlandı. Kabin penceresi daha çekici bir görünüm için yenilendi. Gövde, güverte, iç yerleşim, bunların yapımda kullanılan malzemeler ve arma aynıdır.

Üretimden önce, tasarımcı Mark Mills, RORC'tan yazılı görüş alarak, yeniliklerin tekneye ekleyeceği TCC artışının 0.002-0.003 dolaylarında olacağını belirledi. M.A.T. 1245/MATmazel'in performans artışının, eklenecek ceza puanının üzerinde olacağı hesap edilerek üretime geçildi.

M.A.T. 1245/MATmazel'e UNCL tarafından ilk gönderilen 1.149 değerli sertifika bir yanlış değerlendirme sonucudur. 2013 yılında yarışlara katılan M.A.T. 12 teknelerinin TCC değeri 1.130-1.132 aralığındadır. Gövdenin farklı olduğunu düşünen belgelendirme kuruluşu M.A.T. 1245 için yeni bir gövde faktörü katsayısı belirlemiştir. Düzeltme talebiyle RORC ve UNCL ile temasa geçildi. Gövde faktörünü geri çektiler. Salma, torpil ve dümen palası değişikliklerinin tasarım yaşı ve tekne yaşı tanımlarına etkisi olmayacağını bildirdiler.

UNCL'nin düzeltmeleri ve tasarımcının önerdiği yelken alanı ve tekne trimi değişiklikleri ile MATmazel'in TCC değeri 1.138 olarak yenilendi. Avustralya'da yarışmaya başlayan bir diğer M.A.T. 1245/Obsession' ın TCC değeri de 1.139 olarak düzeltildi.

Rakiplerimiz, tekne ve ekibimizin performansı ve handikap puanı arasında bir oransızlık görüyor olmalılar ki,  BAYK 2013 Kış Trofesi 6. ayak sonunda ölçü protestosuna maruz kaldık. Hafif teknelerin düşük rüzgar kuvvetlerinde daha iyi performans göstermesi gerektiği gibi bir inanış yelkenciler arasında devam ediyor. Ne var ki, hafif hava performansında asıl anahtar, ıslak alandır. Yani suya batan kısmın alanı, sürtünme yüzeyi ne kadar azsa, performans o kadar artar. M.A.T. 1245 su altı gövde formu rakip teknelerden daha incedir. Gövde ağırlıkları benzer olmasına rağmen torpili çok daha ağırdır. Rüzgar kuvveti arttıkça, ağır torpil dengeyi korumaya yardımcı olur. Çeşitli hava şartlarında rekabet gücü IRC teknelerinde bu şekilde sağlanır.

Bu özellik sayesinde BAYK 2013 Kış Trofesi 6. ayak sonunda, birçok değerli ekip arasında, IRC teknesi tasarımına en yakın iki tekne ilk sıraları paylaşıyorlar.

Toka Yelken Ekibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder